ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ το επεισόδιο: Ροκ – Πανκ στην Πλάκα

Η σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη “ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ- Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού” σήμερα Παρασκευή 8/5 παρουσιάζει το επεισόδιο: Ροκ – Πανκ στην Πλάκα στην ΕΡΤ2 στις 8μμ

Παρ’ ‘όλα τα προβλήματα που δημιούργησε καραντίνα κατάφερα να συμμετέχω μόνο με φωνή και φωτογραφίες της εποχής μιλώντας για τα στενά της Πλάκας όπου γράφτηκε η ιστορία του δρόμου των πρώτων νεαρών πανκ αμφισβητιών του δόγματος “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”.

Ήταν αρχές του 1977 που η συσσωρευμένη τοξικότητα και ανελευθερία από τα χρόνια της χούντας που λειτούργησε σαν ένα εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό για την εκκόλαψη του πανκ κινήματος στην Ελλάδα.

Σ’ αυτό το περιθώριο του περιθωρίου, αυτοοργανωθήκαμε με δικούς τους χώρους σαν την Αρετούσα.

Εγώ λοιπόν ήμουν ο DJ της Αρετούσας ο Frank από τους Panx Romana & τους Stress (έως το 1982) και ο Ζανής ο κολλητός μου ο μπάρμαν. Ήμασταν οι πάνκιδες για όλες τις δουλειές. Γεμίζαμε τα ψυγεία μόνο με μπύρες μα ποτέ δεν επιστρέφαμε άδεια μπουκάλια. Τα σπάγαμε όλα με Clash μέχρι Crass.

Κάναμε την καθαριότητα, επισκευάζαμε τις ζημιές που προκαλούσαμε, κρύβαμε φυγάδες πιτσιρικάδες σαν και εμάς και σαν ερχόταν το βράδυ, ο σερίφης Αρκουδέας με άγημα 10-12 αστυνομικών μας μάζευε, κλειδώναμε παρέα την Αρετούσα και πηγαίναμε πεζοί για τα κρατητήρια τους τμήματος της Ακρόπολης.

Μπορεί η αστυνομία να έκλεισε την Αρετούσα, πριν ακόμα ο Τρίτσης κλείσει την Πλάκα για τους ροκάδες γενικότερα, μα ήδη είχαν πάρει φωτιά ψυχές νέων με δημιουργική διάθεση και ισχυρό ιδεολογικό στίγμα.

Η διατάραξη κοινής ησυχίας, ο δίσκος που συμμετείχαν οι πρώτες πανκ μπάντες της εποχής, και ήταν σχεδόν έτοιμος. Ένα χρόνο αργότερα ήταν στους δρόμους, εμπνέοντας δεκάδες άλλες πανκ μπάντες σε όλη την Ελλάδα.