Panx Romana – Ποιοί είμαστε

Οι PANX ROMANA είναι το άσυλο των ημερών της αθωότητας ανήσυχων αμούστακων νεαρών από τα ’70s. Από τότε κρατά το εφηβικό τους όνειρο να κάνουν μια μπάντα που θα είχε δυνατή φωνή και στάση ζωής βασισμένη στην πράξη.
Έτσι η μπάντα γεννήθηκε αρχικά σαν ιδέα που πυροδότησε ο εμπρησμός του punk to 1976 με διάφορα ονόματα όπως “Χάος” ή “Παραμάνα Band” και δημιούργησε την πρώτη πανκ ροκ συμμορία της Αθήνας το 1977 και αργότερα τις πρώτες μπάντες.
Τα μέλη των Panx Romana χρειάστηκε να περάσουν από άλλα σχήματα της εποχής σαν τους Stress, TVC & Video Games μέχρι να φτάσουν το 1982 να δημιουργήσουν μια από τις πιο ιστορικές μπάντες της εγχώριας σκηνής που το 2021 κλείνει 39 χρόνια ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Panx δραστηριοποιούνται στις ζωντανές τους εμφανίσεις και στο studio με την αρχική τους σύνθεση. Δε σπάσανε, πιστεύουν ακόμα, έχουν κάτι να πουν, και πάντα φωνάζουν… «σήμανε συναγερμόοο»…
Tο όνομα του συγκροτήματος αποτελεί παραποίηση της λατινικής φράσης Pax Romana, που σημαίνει Ρωμαϊκή Ειρήνη. Η πρόσθεση του n, κάνει το Pax να ακούγεται σαν ο πληθυντικός αριθμός του punk, έτσι που θα μπορούσε πολύ ελεύθερα να μεταφραστεί σε Ρωμιοί πάνκηδες.
Σε μια εποχή που καταρρέει, οι Panx Romana με τις καταιγιστικές μουσικές, τους αιχμηρούς και ουσιαστικούς στίχους και τη στάση τους, ενώνουν ολόκληρες γενιές μέσα από τραγούδια για ισότητα, ελευθερία, ανθρωπιά. Ιδέες και έννοιες που βάλλονται με πάθος.
Είναι η δύναμη του συνειδητοποιημένου rock’n’roll που ζει τ’ όνειρο ακόμα και αν μοιάζει ουτοπία. Όσο ουτοπικό είναι να κερδίσουμε, άλλο τόσο ουτοπικό είναι να νικηθούμε, είναι η αγαπημένη φράση του Frank Panx.
Αυτή η δύναμη είναι που ενώνει φωνές, στην συχνότητα των Panx με διαχρονικά παλαιά, αλλά και νέα τραγούδια μιας μπάντας, που η εποχή μας τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ…
Δισκογραφικά έκαναν την εμφάνισή τους το 1984 με την ιστορική πανκ συλλογή “Διατάραξη κοινής ησυχίας” και ακολούθησαν τα “Παιδιά στα όπλα” (1987), “Αντάρτες Πόλεων” (1989), “Σπάσε τη Γραμμή” (1993), “Nazis Raus” (1994 DIY), “Διαγωγή κοσμία” (1996), “Κράτος Κλειστόν” (1999), “Pax Americana” (2016 σε ατόφια DIY παραγωγή) ενώ έχουν συμμετάσχει σε πολλές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Όλο το έργο των Panx έγκειται στην αφύπνιση που επιτελείται με τον λόγο τους, από εκείνους που αρνούνται να μεγαλώσουν, εκείνους που πορεύονται με άξονα την -άνευ συνόρων, χρωμάτων ή φυλών- ανθρωπιά, εκείνους των οποίων “αρχές είναι ο νόμος του ελεύθερου λαού, γραμμένος σε καρδιές με μελάνι ουρανού”, αισιόδοξο και νηπενθές, μα πάνω απ’ όλα ζωντανό και ειλικρινές! “Εγώ είμαι ο κανείς που δεν κάνει κάτι, μα εγώ θα γίνω ο Κανείς που θα κάνει κάτι”.
Κάθε δίσκος τους συνοδεύεται από ένα τεύχος του ‘Κίτρινου Τύπου’, του ιστορικού Fanzine, του εντύπου που επιμελείται ο Frank Panx και που ξεκίνησε από φωτοτυπίες που μοίραζε ο ίδιος πολύ πριν ακόμα τους Panx Romana. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ζοφερό, απάνθρωπο πρόσωπο της προσφυγιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την νοσώδη επίδραση των εξαρτήσεων από τις ουσίες, την εκμετάλλευση των ζώων από τον “υπερέχοντα άνθρωπο”. Κείμενα -εν πολλοίς- βιωματικών εμπειριών και όχι μόνον σημειώνουν τις “μέρες και τα έργα” της ανθρωπότητας. Ταυτοχρόνως όμως, μιλούν για δράσεις δίχως μίσος, απεκδυόμενες την -οιασδήποτε μορφής- βία, κινητήριος μοχλός των οποίων καθίσταται η αγάπη, προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Κάθε μια από τις αμέτρητες συναυλίες τους αποτελεί και μια γιορτή διανθισμένη όχι μόνο από ήχο αλλά τα τελευταία χρόνια και εικόνα. Από ένα εκρηκτικό ηχοθέαμα με αστείρευτες δόσεις αδρεναλίνης που προκαλούν με τις μουσικές τους ιστορίες.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν μοιραστεί την ίδια σκηνή με ονόματα θρύλους σαν τους Ramones, Dead Kennedys, Adicts, Νικόλα ΆσIμο, Παύλο Σιδηρόπουλο κ.α.

Panx Romana και η φωτιά καλά ακόμα καίει…

Frank Panx – Φωνή & Στίχοι, Julio Panx – Μπάσο & Μουσική, Woody Panx – Κιθάρα & Μουσική, Δημήτρης Δημητράκας – Τύμπανα

Συντονιστείτε στην συχνότητα των Panx Romana και από την επίσημη σελίδα τους
https://panx.gr/
Εγγραφείτε στα κανάλια τους
https://www.youtube.com/channel/UCY3Y1RiF4PCksYdpRds1Hiw 

https://www.youtube.com/channel/UCXH35ySWu-JEr0viBebnwsw

και επικοινωνήστε μαζί τους
https://www.facebook.com/PanxRomana/
https://www.facebook.com/PanxRomana.II/
https://www.facebook.com/Panx.Romana.Frank 
[email protected]
Instagram panxromana