Stress μια ιστορία σκέτη φωτιά
Οι Stress δημιουργήθηκαν στην Αργυρούπολη της Αθήνας το 1980 και είναι το πρώτο ελληνικό punk συγκρότημα με ελληνικό αντιεξουσιαστικό στίχο. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς δώσαν το πρώτο τους live στην Χαλκίδα, δεκαεξάχρονοι τότε, σε μια εκδρομή που έκανε το τεχνικό λύκειο Αργυρούπολης. Η πρώτη σύνθεση του σχήματος ήταν
Λούης Κοντούλης (κιθάρα/φωνή), Κώστας ‘Kon’ Δρίβας (μπάσο/φωνή) και ‘Jhonny’ Καφαντάρης (τύμπανα/φωνή). Από την επόμενη εμφάνισή τους στο σχήμα μπάινει ο ‘Frank Panx’ στη φωνή. Το πρώτο κομμάτι που έγραψαν ήταν το “Athens Burning”, εμπνευσμένο από τη φλεγόμενη Αθήνα των γεγονότων του πολυτεχνείου του 1980, εφτά χρόνια μετά τη πτώση της χούντας.
Τα πράγματα ηταν πολύ νωπά ακόμα όσο αφορά τις νέες καλιτεχνικές και πολιτιστικές τάσεις αλλά και την αντιμετωπισή τους από το κοινωνικό σύνολο, όπου ο φόβος των αλλαγών, η πολιτική ανασφάλεια ,η απόρριψη, και το σνομπάρισμα επισκίαζαν κάθε έκφραση διαφορετικής αντίληψης και επικοινωνίας . Το πολιτικό τραγούδι επικρατούσε στους λαϊκούς χώρους και το rock αποδυναμωμένο (ιδεολογικά) και χαμένο στο κόσμο του από τα ναρκωτικά δεν ειχε τη δυνατότητα να προβάλει κάτι πέρα απά ένα μουσικο διασκεδαστικό χαρακτήρα στο σύνολό του (με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια). Το punk rock έπαιρνε αυτή τη λάμψη σιγά-σιγά, συσπειρώνοντας κόσμο που είχε ενέργεια και αυτοδιάθεση να δημιουργήσει ενα νέο status κάπως διαφορετικό από εκείνο της Βρετανικής σκηνής και της κουλτούρα της. Fuck art lets pogo, η δυνατότητα να είμαστε αληθινοί, να σοκάρουμε το κενό, το ηλίθιο, το επιφανειακό, με ξεκούρδιστες νότες πήρε σάρκα και οστά!
Τα ανεγκέφαλα φρικιά βλέποντας τη καινούργια τάση αντί να βοηθήσουν στη συνύπαρξη , τους έστηναν στον τείχο, τους χτυπούσαν όπου τους έβρισκαν μόνους ή σε μικρές παρέες, στη Πλάκα, στο Αιγάλεω ,στο Περιστέρι.Όλοι αυτοί που εβλέπαν πως η μόνη υγειής συνέχεια του rock ήταν το hard rock και μετέπειτα το heavy metal .
Το rock club Skylab, με ονόματα όπως Vavoura Βand , Sharp Ties, Παρθενογέννεσις ήταν από τα λίγα μέρη που μπορούσες να ακούσεις κανένα καλό κομμάτι απο τη punk rock σκηνή που όλο και ανέβαίνε.
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1982, συμμετέχουν στο πρώτο punk festival στην “Αρετούσα”, στην Πλάκα, μαζί με τους Guilotine και τους Ausschwitss. Δύο μήνες μετά, ξαναπαίζουν στο δεύτερο punk festival, αυτή τη φορά με τους Ανυπόφορους και τους EX-Humans και σημαδεύτηκε από καταστροφές, πολλές συλλήψεις από την αστυνομία και λίγο αργότερα το οριστικό κλείσιμο της “Αρετούσας”. Η χρονιά συνεχίστηκε με μια σειρά συναυλιών μαζι με διάφορα γνωστά γκρουπ, όπως Εσκουλάπιους, Birth Ward, Captain Νέφος, Παύλο Σιδηρόπουλο κ.α. με νέα μέλη τους Ηλία Μητσάκη, τον αρμονίστα Βασίλη ‘Billy Lod’ Παλαιοκώστα (ex-Παρθενογένεσις) και τον Αντρέα Γιατράκο. Το καλοκαίρι του 1982 συμμετείχαν σε μία από τις πρώτες καθαρά punk συναυλίες που έγινε στο Γκύζη.
Αργότερα αποχωρεί ο Billy Lod, που φεύγει στο Παρίσι και ο ‘Frank Panx’ για να δημιουργήσει τους Panx Romana και στη θεση του έρχεται ο Τομ Μπουζιάνης (ex Παρθενογένεσις) σε κιθάρα και φωνή, δημιουργώντας ένα νέο ρεπερτόριο σε στύλ “surf-punk-garage-rock”. Ακουλούθησαν αμέτρητες εμφανίσεις σε μαγαζιά της Αργυρούπολης και των γύρω συνοικιών όπως “Σοφίτα”, “Skylab”, “Paranoid”, “Κύτταρο”, αλλά και σε λύκεια, πανεπιστήμια και σινεμά μαζί με μπάντες όπως Ex-Humans, Birth Ward, Γενιά Του Χάους, Ανυπόφοροι, Αντί… κ.α. Η συλλογικότητα των συγκροτημ;άτων και του κόσμου που παράλληλα γέμιζε το μέρος , είχε να κάνει με τη πιο αγνή σκηνή – πρόταση που παρουσιαζόταν μέχρι στιγμής στην Ελληνική rock σκηνή.
Ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, ιδιοκτήτης του club “Σοφίτα”, ήταν από τους λίγους μαγαζάτορες που άνοιξαν τότε τις πόρτες τους και για τα Punk συγκροτήματα. Εκεί οι Stress έδωσαν κάποιες εκρηκτικές εμφανίσεις.
Το club “Paranoid” στην Ηλιούπολη ήταν για τα ανατολικά ο ναός του Punk. Ονόματα όπως Παρθενογένεσις, Γιάννης Μπελτέκας, Magic De Spell, Homicide, Ανυπόφοροι, Panx Romana, FMQ άφησαν το στίγμα τους εκεί. Στα ανατολικά γενικότερα οι Stress είχανε την υποστήριξη πολλών νέων punks, hard rockers και κάποιων ελάχιστων skinheads, όπου με τους τελευταίους η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, κάποιο βράδυ στο “Paranoid”, που έμελλε να είναι και το ξεκίνημα μιας κόντρας η οποία είχε συνέχεια και σε άλλους συναυλιακούς χώρους, clubs και γενικευμένων και μη συναντήσεων στο δρόμο και από τις δύο μεριές. Οι ακραίες εκδηλώσεις του Punk έφερε κοντά διάφορους μουσικόφιλους φασίστες, αναρχικούς, χαοτικούς, χουλιγκάνους, άσχετους και κάποια στιγμή η σύγκρουση και το ξεκαθάρισμα ποιοι ήταν με ποιους ήταν αναμενόμενη!
Η στάση των Stress ήταν μία ανεξάρτηση έκφραση εφηβικής αναρχίας κοινωνικού και αντιμιλιταριστικού χαρακτήρα, μη θέλοντας να τοποθετηθούν πίσω από από το πρόσωπο κάποιων εξωκοινοβουλευτικών ομάδων που κατά διαστήματα θέλησαν να προβάλουν τη μπάντα σε εκδηλώσεις για το συμφέρον τους και τη πολιτική τους προπαγάνδα.
Στα τέλη του 1983 η σύνθεση της μπάντας είναι ‘Kon’ Δρίβας (μπάσο/φωνή), Λούης Κοντούλης (κιθάρα/φωνή) και Νίκος ‘Camel’ Χρονόπουλος (τυμπανα/φωνή). Εκείνη την εποχή ηχογράφησαν το δεύτερο τους demo, μια κασέτα με τα κομμάτια “Athens Burning”, “Χαφιές”, “Στρατιώτης”, “Indian”, “Σκέψου Πριν Είναι Αργά”, “‘Αγχος” και “Περιθωριακός”. Το demo κυκλοφόρησε σε Β.Ευρώπη και Σκανδιναβία, από την αγγλική ανεξάρτητη “X-Drix” σε συνεργασία με το δισκάδικο “Art Nouveau” του Νίκου Κοντογούρη. Το 1984 συμμετείχαν στη συλλογή “Διατάραξη Κοινής Ησυχίας” με τα τραγούδια “Δικαίωμα Στη Ζωή” και “‘Αγχος”, ηχογραφημένα μέσα σε δύο ώρες στο “Studio 111” και με τη σύνθεσή τους να είναι Λούης (κιθάρα), ‘Kon’ (μπάσο), Γιάννης Καρύδης (τύμπανα), Γιάννης Παπακώστας (φωνή). Τέλη του 1984 επιστρέφει στα τύμπανα ο Νίκος Χρονόπουλος και στη φωνή έρχεται ο Γιάννης Σιαλάκης, ο οποίος δεν ήταν νέο μέλος, αλλά συμετείχε στο γκρουπ παλιότερα ερμηνεύοντας διασκευές. Με αυτή τη σύνθεση ξεκινούν ένα νέο κύκλο εμφανίσεων με νέα κομμάτια και με μια μεγάλη έξοδο στη Πάτρα με το τραίνο, μαζί με φιλικές μπάντες όπως Αδιέξοδο, Αντι…, Εναλλακτική Λύση 3 και Panx Romana, όπου γίνεται ένα φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτιστικής τρομοκρατίας με συμετοχή και άλλων συγκροτημάτων. Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά κυκλοφόρησε στα τέλη του ’85, με τίτλο “Ο ‘Ηχος Της Ανασφάλειας”, με έντεκα κομμάτια ηχογραφημένα στο στούντιο “Mini Farm”. Αυτός ο δίσκος ήταν η πρώτη punk ανεξάρτητη παραγωγή στην Ελλάδα, βγήκε σε τριακόσια αντίτυπα και η διανομή του γινόταν μέσα στους χώρους των συναυλιών και από τα διάφορα αντιεξουσιαστικά στέκια. Λίγο αργότερα η μπάντα διαλύεται. Το ’87 επανακυκλοφόρησε από την “Wipe Out” ο δίσκος τους, με ένα κομμάτι επιπλέον. Το ’88 οι Αντίδραση κυκλοφορούν μια split κασέτα που στη μια πλευρά έχει κομμάτια των Stress. Το ’92 πάλι από την “Wipe Out” κυκλοφόρησε “Ο ‘Ηχος Της Ανασφάλειας ΙΙ” ο οποίος περιείχε ζωντανές ηχογραφήσεις και ανέκδοτα κομμάτια από την περίοδο ’83 ως ’85.
Μετά τη διάλυσή τους, ο Λούης δημιούργησε τους Speedbrakes και αργότερα έπαιξε στους De Traces και The Earthbound. Ο Νίκος Χρονόπουλος έπαιξε και ηχογράφησε με μπάντες, όπως Panx Romana του Φραγκίσκου, Video Games και αργότερα ασχολήθηκε με την ηχοληψία και τη διοργάνωση συναυλιών και καλλιτεχνικών φεστιβάλ. Ο ‘Jhonny’ έπαιξε στους Mind Over Matter. Ο Μπουζιάνης δημιούργησε το 1984 τους X-Mandarina Duck και αργότερα βρέθηκε στο εξωτερικό και σε διάφορες μπάντες όπως Passengers, Dynamite Inc κ.α. και το 2005 γύρισε στην Ελλάδα. Ο Παλαιοκώστας συνέχισε στους Status In Motion.
Από το 1993 ως και το 1999 έκαναν κάποιες εμφανίσεις με τη τελευταία σύνθεση τους και με τη συμετοχή κάποιων μελών από άλλες punk rock μπάντες, σε Αθήνα Πάτρα και Αγρίνιο, χρησιμοποιώντας το όνομα Distress. Μάλιστα η εμφάνιση του 1999 για τα γενέθλια της Villa Amalias μπροστά σε ένα αφηνιασμένο κοινό, σημαδεύτηκε από επεισόδεια και δακρυγόνα από ελικόπτερα(!).