Τα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ μιλούν στο inexarchia.gr

“Σαν άτομα και μουσικοί, καλούμαστε λοιπόν να (συν)υπάρξουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε συνθήκες εγκλεισμού και με τρόπους που δεν βάζουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας.” Η μουσική συλλογικότητα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, για το βήμα στον πολιτισμό.

https://www.inexarchia.gr/story/think/vima-ston-politismo-5-mas-mila-i-protovoylia-moysikon-antisomata

“H δική μας πραγματικότητα δεν διαφέρει από αυτή που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα. Μέσα σε λίγους μήνες η οικονομική εξαθλίωση τους χτύπησε την πόρτα και αυτό συνοδεύτηκε από τη άγρια απαξίωση του ρόλου τους από την εξουσία. Αυτό που τους κρατούσε στη ζωή κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι ζωντανές εμφανίσεις και παραστάσεις, οι γιορτές της ανθρώπινης ένωσης που εκεί αναπνέει η τέχνη, είναι μια ανάμνηση και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί με σιγουριά πότε θα ξαναγίνουν.

Σαν άτομα και μουσικοί, καλούμαστε λοιπόν να (συν)υπάρξουμε και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε συνθήκες εγκλεισμού και με τρόπους που δεν βάζουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας. Προσπαθούμε να μην αφήσουμε τους δεσμούς μας να εξασθενήσουν, διατηρούμε την επαφή μας και κρατάμε ζωντανές τις κοινότητές μας, έχοντας στο νου μας ότι όλο αυτό θα περάσει και ότι η μουσική, η τέχνη, η ανθρώπινη έκφραση δεν έπαψαν ούτε θα πάψουν ποτέ να προσφέρουν παρηγοριά, δύναμη και ομορφιά. Στρέφουμε το βλέμμα μας με ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας που δίνουν την πιο σκληρή μάχη με ανεπαρκή μέσα. Στεκόμαστε απέναντι στις σκοτεινές θεωρίες συνομωσίας που αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν την προσπάθεια που κάνουμε ο καθένας και όλοι μαζί να μείνουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς και όρθιοι.

Σαν συλλογικότητα (Αντισώματα), δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από αυτούς που πλήττονται πιο βάναυσα, προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμαστε και ευαισθητοποιούμε, να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που προσφέρουν στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης και να στηρίζουμε το έργο τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθειά μας «Μια αγκαλιά για τη Λέσβο»- «A Hug for Lesvos», το νησί που το 2015 υπήρξε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης – κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει τις γιαγιάδες να στοργίζουν μωρά παιδιά και τους ψαράδες να σώζουν ανθρώπους από τα κύματα.

Ενώσαμε λοιπόν τις ιδέες και τις δυνάμεις μας με τη σύμπραξη εναλλακτικών μουσικών φεστιβάλ για τη δημιουργία μιας ταινίας στην οποία συμμετέχουν μουσικοί από όλο τον κόσμο και έχει το όνομα «Μια Αγκαλιά για την Λέσβο»* – «A Hug for Lesvos» – μια αγκαλιά για τους ξεριζωμένους που πολεμάνε τον χειμώνα στα αντίσκηνα του Καρά Τεπέ και τους Μυτιληνιούς με καρδιά που δεν θέλουν ο τόπος τους να γίνει από φάρος αλληλεγγύης μια δυστοπία ξενοφοβίας και μίσους. Η σκέψη μας είναι ότι η αγκαλιά που δίνει ο καθένας στον άλλον σε τέτοιες εποχές χωράει όλο τον κόσμο.

Η ταινία είναι συγχρόνως μια έκκληση για οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας «Κίνηση Πολιτών – Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που προσφέρει πολύτιμο έργο αλληλεγγύης στην πρώτη γραμμή. Σε καιρούς που όλοι ανεξαιρέτως βαλλόμαστε από τους ίδιους φόβους και εχθρούς, η «Αγκαλιά για την Λέσβο» – «A Hug for Lesvos» ενώνει τις φωνές αγαπημένων καλλιτεχνών, δεν ξεχνάει τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν μέσα στο κρύο και αυτούς που μάχονται για να τους ανακουφίσουν και σηκώνει κεφάλι ελπίζοντας να εμπνεύσει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ενότητα και αγάπη.”

Αντισώματα Μουσική συλλογικότητα, για το Βήμα στον Πολιτισμό. inExarchiagr, Δεκέμβριος 2020.

“Μία Αγκαλιά για την Λέσβο”

Αντισώματα, Σύμπραξη φεστιβάλ: Cretan Gunners (Χανιά), Immigraniada (Αθήνα), Let it Beer (Χαλκίδα), Los Almyros (Μαγνησία), Music Highway (Λακωνία), Street Mode  (Θεσσαλονίκη), Under the Sun (Κορινθία), Vrisi Tirnavou (Θεσσαλία)

Συνύπαρξη για την Επικοινωνία στο Αιγαίο (Λέσβος) και αλληλέγγυοι