Οι Panx Romana μιλούν στο Laif για όλα

 Ερ. Τι κράτησε /κρατάει τη μπάντα ενωμένη όλα αυτά τα χρόνια; 

Απ. Στην εποχή της σύγχρονης Βαβυλωνίας μοιάζει σαν θαύμα να επιβιώνει μια μπάντα όχι μόνο 35 σχεδόν χρόνια αλλά και με τους ίδιους μουσικούς. Τα συστατικά που συνθέτουν αυτή την συνταγή δεν μπορούν να είναι άλλα εκτός από αγάπη για αυτό το μουσικό εγχείρημα, εμμονή, πάθος, για να ζήσεις τα’ όνειρό σου κι ας μοιάζει ουτοπία.

Όμως δεν πορευτήκαμε μόνοι. Πάντα υπήρχαν πολλοί συνοδοιπόροι από διαφορετικές ηλικίες και μουσικά είδη. Φίλοι της μπάντας που μας στήριζαν και μας στηρίζουν με την αγάπη τους, με την παρουσία τους στις συναυλίες μας. Φωνές που ενώνονται με τις δικές μας και συνθέτουν κάτι που μοιάζει με κραυγή αφύπνισης, παρέμβασης σαν προσευχή για ένα νέο κόσμο που μας εμπνέει την ελπίδα για ένα σύστημα, για μια γη που θα γίνει μια μεγάλη πατρίδα.

Σήμανε Συναγερμό για ελεύθερα παιδιά. Είναι μια δικλείδα που αποτρέπει το διαχωρισμό μεταξύ κοινού και μπάντας. Η γραμμή “φτιάχνεται απ’ όλους”. Το ακροατήριο είναι εξίσου σημαντικό όσο και η μπάντα.

Ερ. Πλέον απευθύνεστε σε κοινό του οποίου οι ηλικιακές διαφορές μπορεί και να πλησιάζουν τα 40 χρόνια.  Σας  δυσκολεύει αυτό όταν φτιάχνετε νέα τραγούδια. Σας απασχολεί;

Απ. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί υποδειγματικοί γονείς που ανατρέφουν τα παιδιά τους σωστά. Πέρα από την πλάκα, στην χθεσινή μας συναυλία στην Πάτρα, όπως και σε όλες τις άλλες, μιλήσαμε με πολλούς και ακούσαμε ιστορίες σχετικά με τους Panx. Ένας φίλος από την Αμαλιάδα μας είπε πως ήταν παρών στην συναυλία μας στην πόλη του όταν πήγαινε έκτη δημοτικού το 1996. Άλλος ήταν παρόν σε συναυλία του 1983. Είναι μοναδική η εμπειρία να διακρίνεις σαν κοινό παρονομαστή, το παιδί που είναι ακόμα ζωντανό μέσα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το χάσμα των γενεών η μουσική δεν το γνωρίζει. Μια αγκαλιά όλοι που χρόνια δεν κοιτά.

Panx Romana LogoΕρ. Παρακολουθείτε τη Rock n Roll σκηνή στην Ελλάδα;

Απ. Υπάρχουν καταπληκτικές μπάντες, χαρισματικά νέα παιδιά που μπορούν να φέρουν μια νέα μουσική άνοιξη. Όμως ο πολύς κόσμος μοιάζει υπνωτισμένος ζει απλά ανάμεσα μας. Ικανοποιείται με fast food πρακτικές, εύπεπτες συνταγές, με τηλεοπτική λοβοτομή στα πρότυπα και στις αξίες που προβάλλονται.

Ερ. Η πολιτική σας στάση είναι σταθερή και συνεπής . Τα πράγματα στην Ελλάδα και σε όλο την κόσμο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Υπάρχει κάτι που να σας δίνει ελπίδα;

Απ. Είμαστε αισιόδοξοι από φύση, ανήκουμε στη ράτσα των ανθρώπων που δεν τους ταράζουν οι φουρτούνες πάνω από το φυσιολογικό. Είναι και το Rock’n’Roll που επιλέξαμε μαχητικό, με ξεκάθαρη στάση και ουσιαστικές δράσεις και θετικό πάντα πρόσημο για το σύνολο και όχι κατ’ ανάγκη για την μπάντα. Ποτέ δεν ζηλέψαμε το προφίλ του σκοτεινού, του καταραμένου. Ζούμε τ’ όνειρό μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για αυτό και τηρούμε μια επιθετική πολιτική στο κακό που πάει να μας φέρει βόλτα. Έτσι μέσα από την αδυναμία μιας εποχής μπορούμε να είμαστε δυνατοί προσπαθώντας να εμπνεύσουμε τους νεότερους μέσω της πολύχρονης παρουσίας μας στο χώρο. Τολμάμε περισσότερα, απαιτούμε από τους εαυτούς μας ακόμα και αυτό που φάνταζε αδύνατο πριν την κρίση.

Κουβαλάμε και είναι ενεργό κάτι πολύ σημαντικό και πολύτιμο. Οι Panx είναι το άσυλο των ημερών της αθωότητας.

Ερ. Είστε κατά όλων των εξαρτήσεων από οποιαδήποτε ουσία. Παρακαλώ αναπτύξτε.

Απ. Είμαστε πολύ εκλεκτικοί στα γούστα μας. Και σε αυτή την περίπτωση διαλέγουμε το πιο καθαρό, το πιο αγνό ναρκωτικό. Τίποτα παραπάνω από το Rock’n’Roll.  Μας φτιάχνει, μας γεμίζει το κεφάλι, είναι ελεύθερο, δωρεάν, άμεσο, σε ταξιδεύει, είναι ψυχροθεραπεία, έχει κοινωνικά αντανακλαστικά. Είδα τους αγαπημένους Last Drive unplugged στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα με χωρίς γογγυσμό άκαπνο κοινό. Οι Panx έκαναν άκαπνη συναυλία για τους ανθρώπους που πάσχουν από κυστική ίνωση. Ονειρευόμαστε συναυλιακούς χώρους με ελεύθερο Rock’n’Roll από ουσίες.

Πώς να ευαγγελιστείς την ελευθερία αν δεν είσαι ελεύθερος; Οι ουσίες μέσα μας εξουσίες πάνω μας. Μην το ξεχνάμε. Διαύγεια πνεύματος για να είμαστε κοντά στην αλήθεια, στη δράση.

Ερ. Νέος δίσκος επιτέλους. Με τι ασχολείται το ‘’Pax Americana’’;Οι Panx Romana τραγουδούν στο Stage (14/5) και μιλούν στο Laif για όλα

Απ. Το γεγονός ότι ζούμε την Ελλάδα του 2016, την Ελλάδα μέσα στο μύθο, ευνοεί την έμπνευση και την θεματολογία των στίχων. Είναι στίχοι γραμμένοι με τα μάτια ενός ανέργου – νεόπτωχου στη γη της κρίσης, ενός αθεράπευτα αισιόδοξου ανθρώπου που ζει σε ένα μοντέρνο πεδίο μάχης. Στο ίδιο πλαίσιο γραμμένη και η μουσική παντρεύεται με τους στίχους δημιουργώντας την κατάλληλη συνταγή, φάρμακο για ψυχοθεραπεία και αποτοξίνωση. Κλέβει τα βάρη που συσσωρεύει το σύστημα στις πλάτες των ανθρώπων και τους κερνάει αισιοδοξία. Δημιουργεί αντισώματα αλληλεγγύης, συντροφικότητας και αγάπης ο ένας για τον άλλο ικανά να αντισταθούν στις λοιμώξεις. Βγάζει γλώσσα στην ξενοφοβία, στο κακό, προκειμένου να μην νικήσουν οι φοβίες, αλλά οι άνθρωποι, αγάπη, αλληλεγγύη, ανθρωπιά, συμπόνια.

Η “Pax Americana” είναι το αποτέλεσμα του καθημερινού αγώνα να παραμείνουμε άνθρωποι. Μια τέχνη που πρέπει συνεχώς να μελετάμε.

Ερ. Τι θα δούμε ,ακούσουμε στις 14 Μαΐου 2016 στο Stage στη Λάρισα;

Απ. Στην αρχή της βραδιάς θα μας συντροφεύσουν αποσπάσματα από την ιστορική συναυλία του Joe Strummer & The Mescaleros στο Σπόρτινγκ στην Αθήνα 30/11/2001. Τότε σκαστός από το νοσοκομείο με ράμματα δεν μπορούσα να χτυπηθώ αλλά απλά να βιντεοσκοπήσω. Κατόπιν και οι Panx Romana καλεσμένοι του Joe στο Combat Rock που οι Clash έβαλαν στις ζωές μας.

Facebook Page: www.facebook.com/panxromanaofficial

Web Site: http: panx.gr

Μάιος 09, 2016