Από το χρονοντούλαπο των Panx

Ένα άρθρο σχετικά με την δισκογραφία του ελληνόφωνου rock ήταν η αφορμή για να καταγραφούν αναμνήσεις καλλιτεχνών από την μακρινή εποχή που ηχογραφούσαν τους δίσκους που επέλεξε το Rocking.gr

Από το χρονοντούλαπο της ιστορίας των Panx Romana είναι ακόλουθη ιστορία από το 1989, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο του Rocking.gr

Το «Αντάρτες Πόλεων» είναι ένας δίσκος που επέδρασσε καταλυτικά, όχι μόνο για τους φίλους μας που τον αγάπησαν, αλλά και για εμάς, που λίγο έλειψε να βάλει φωτιά στις ζωές μας.

Μας είχε γίνει πρόταση από μια εταιρεία του εξωτερικού προκειμένου να κυκλοφορήσει το «Αντάρτες Πόλεων» σαν δική της παραγωγή στην Ευρώπη. Με τη λογική της τρέλας δεχθήκαμε την πρόταση δίχως δεύτερη σκέψη. Στα κριτήρια της επιλογής μας από την εταιρεία, ήταν και η ιδεολογική διάσταση των Panx, που ήταν συμβατή με τη δική τους. Θυμάμαι μια κυκλοφορία που είχαν κάνει με γνωστούς καλλιτέχνες, προκειμένου να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα.

Η συμφωνία περιλάμβανε τον όρο να γράψουμε τα μισά τραγούδια στα Αγγλικά και να ηχογραφήσουμε το «Αντάρτες πόλεων» στο στούντιο τους, στην Ελβετία. Είναι αλήθεια ότι οι λιγοστές ώρες ηχογράφησηςπου είχαμε κάνει στο στούντιο του Κώστα Στρατηγόπουλου δεν βοήθησαν ηχητικά τον δίσκο. Ξεκίνησαν οι πρόβες, αλλάξαμε τους στίχους, κοινοποιήσαμε την είδηση, ότι οι Panx ανοίγουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, μα σύντομα φάνηκε πως η απόφαση δεν είχε για όλους μας γερές βάσεις. Για κάποιους από εμάς, η απόφαση ήταν σαν μια κατάληψη που κατεστάλη, στη δική μας περίπτωση από τις δυνάμεις της λογικής και της επιβίωσης, μιας και θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε οικογένεια, δουλειά και σπίτι. Μέσα στη συμφωνία ήταν και ένα tour στην Ευρώπη στο οποίο θα ανοίγαμε τις συναυλίες μιας δημοφιλούς μπάντας της εταιρείας. Στον πόλεμο που άνοιξε η αντιπαράθεση στο αν θα πάμε ή όχι, λίγο έλειψε να διαλυθούμε.

Το «Αντάρτες Πόλεων» είχε πυροβολήσει τις σχέσεις μας, κινδυνεύσαμε, μα σύντομα επικράτησε η λογική, ο σεβασμός και η κατανόηση όσων ζητούσαν να μην πάμε. Αυτή η λύση βελτίωσε όχι μόνο τις σχέσεις μας, αλλά αποτέλεσε και τη μαγιά για να σβήσουν και άλλες ανάλογες κρίσεις στο μέλλον, με αποτέλεσμα εν έτη 2020 προς 2021 οι 4 ίδιοι άνθρωποι να είναι ακόμα ενεργοί μετά από σχεδόν 39 χρόνια.

Frank Panx – Panx Romana

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και άλλες ιστορίες από Τζίμη Πανούση, Ζορζ Πιλαλί, Δημήτρη Πουλικάκο, Παντελή Ροδοστόγλου – Διάφανα Κρίνα, Διονύση Σαββόπουλου, Νίκου Σπυρόπουλου – Σπυριδούλα, Γιώργου Τόλιου – Τρύπες, Κώστα Τουρνά – Poll, Ηρακλή Τριανταφυλλίδη – Νικόλας Άσιμος, Αλέκος Σισμανίδης – Χαοτικό Τέλος, Τάσου Σαγρή – Horror vacui και Οδός 55.

https://www.rocking.gr/timemachine/100-best-greek-rock-albums-artists-stories-part-2/37491

Και εδώ το πρώτο άθρο που αποτέλεσε την αφορμή για τις ίστορίες πίσω από τους επιλεγμένους δίσκους από το Rocking.gr

https://www.rocking.gr/timemachine/100-best-greek-rock-albums/37180

Στην ταράτσα της σημερινής σχολής Καλών Τεχνών στην Πειραιώς