Νέος θάνατος απεργού πείνας στην Τουρκία

Μόλις πριν λίγες μέρες λάβαμε μια πρόσκληση για να υπογράψουμε ένα ψήφισμα αλληλεγγύης στον Ibrahim Gökçek των Grup Yorum που κάνει απεργία πείνας μέχρι θανάτου έχοντας ξεπεράσει πλέον τις 300 ημέρες.
Χθες διαβάσαμε το θλιβερό νέο ότι πέθανε ο Mustafa Koçak μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας.

Είναι ο δεύτερος θάνατος απεργού πείνας στην Τουρκία σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά από αυτόν της τραγουδίστριας του συγκροτήματος Grup Yorum, Helin Bölek στις 3 Απριλίου, μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας. Η Helin διεκδικούσε την παύση των διώξεων κατά των μελών του συγκροτήματος.
Από το 2015 μέχρι και σήμερα οι συναυλίες του συγκροτήματος απαγορεύονται, τα μέλη του επικηρύσσονται και φυλακίζονται, τα πολιτιστικά του κέντρα δέχονται επιθέσεις από το τουρκικό καθεστώς. Οι Grup Yorum δίνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στη φίμωση που τους επιβάλλεται.
Το συγκρότημα διώκεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το 1985 και από το 2016 ισχύει απαγόρευση εμφανίσεων στην Τουρκία, με την κατηγορία της διασύνδεσης με το κόμμα DHKP-C, που χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
«Ένας καλλιτέχνης που δεν μπορεί να τραγουδήσει για τον λαό του, που δεν μπορεί να κάνει συναυλίες, θεωρείται ήδη νεκρός».
İbrahim Gökçek – Helin Bölek.

Συλλογή υπογραφών με e-mail στο [email protected]